Free shipping on orders over €50 (EU only)

Gent koopt sociaal

helen b x Ryhove vzw

Joehoe, helen b is ambassadeur voor de Gentse campagne "Gent koopt sociaal" om personen met verminderde arbeidskansen in de arbeidsmarkt te integreren. Lees hieronder het volledige interview met Helen over de samenwerking tussen helen b en het maatwerkbedrijf Ryhove vzw.

"Je zal verbaasd zijn over de mogelijkheden" - Helen, founder van helen b

Een hele mooie match tussen een regulier bedrijf en eentje uit de sociale economie is de samenwerking tussen ontwerpster Helen en maatwerkbedrijf Ryhove. ‘Zij hebben mijn groei mogelijk gemaakt,’ zegt Helen. En Helen die van tientallen Ryhove-medewerkers.


Vandaag heeft helen b meer dan 600 verkooppunten in 30 landen. Tot in Japan, Singapore, Australië en Mauritius kennen ze de bekers in de typische helen b-stijl. Dat was zeven jaar geleden nog een verre droom. ‘Ik ben beginnen tekenen in 2013, toen ik palliatief verlof nam om voor mijn mama te zorgen. Zij heeft mij nog gestimuleerd om mijn eigen stijl te vinden. Nadien zocht ik een manier om met die tekeningen iets duurzaams te doen. Zo ben ik bij keramiek terechtgekomen. Al snel had ik een mini-collectie die in enkele winkels in Gent verkocht werd.’


'Ik kon de vraag niet meer aan'

Eind 2014 volgde een pop-upwinkel in de Serpentstraat, en een jaar later opende een permanente winkel op Sint-Jacobs. ‘In die periode ben ik ook naar Ryhove gestapt. Ik had de winkel en een hele reeks andere verkooppunten, maar ik bakte nog altijd alles zelf, in mijn oventje waar maar 60 bekers per keer in konden. Ik wilde verder groeien, maar eigenlijk kon ik de vraag al niet meer aan.


‘Mijn vraag aan Ryhove was vooral of zij de patronen konden knippen en op de bekers plakken. Ik ging ze dan zelf wel bakken, in een industriële oven waarvoor ik nog een locatie zocht. Bij Ryhove vroegen ze meteen om het hele procedé eens stap voor stap uit te leggen. Ze konden niet alleen knippen, maar ook plakken. En ze hadden eigenlijk ook wel plaats voor een oven. En ze konden ook drukken, verpakken, verzenden ... Het was van in het begin een match. Toen ik daar rondliep en het plezier zag waarmee de mensen daar komen werken, wist ik dat het goed zat.’


'De mensen werken daar graag, dat voel je'

Hun insteek is helemaal anders dan bij een gewoon bedrijf: zij willen in het productieproces zoveel mogelijk mensen aan het werk zetten. Elk stapje kan een taak zijn voor iemand. Voor elke beker is er iemand die knipt, iemand die plakt, iemand die de kwaliteitscontrole doet, iemand die verpakt, iemand die de webshop bestellingen klaar zet … Ieder heeft zijn specifieke job. Let op, moeilijk is het niet, maar het moet juist gedaan worden. Je moet het in de vingers hebben.’


Intussen heeft Ryhove vijf ovens staan en op drukke momenten is er 20 man aan het werk voor helen b. ‘Elke stap kost natuurlijk geld. Het is net betaalbaar voor mij. Veel mensen kennen de sociale economie echt niet. Of ze hebben een heel ouderwets beeld en vragen zich af of daar wel kwaliteitsvol werk wordt gedaan. Onze ervaring is dat iedereen er heel professioneel is, zowel de staf als de mensen op de vloer. En ze werken daar graag, dat voel je als je er rondloopt. Ik probeer met al mijn leveranciers op een menselijke basis samen te werken, en dat lukt met Ryhove heel goed.’


Vertel je verhaal

‘Ryhove is gegroeid door ons, maar tegelijk hebben zij ook mijn groei mogelijk gemaakt. Ik ben hen heel dankbaar, en ik kan het andere ondernemers alleen aanraden. Heb je werk dat je wil uitbesteden? Stap dan zeker eens naar een bedrijf uit de sociale economie en vertel je verhaal. Je zal verbaasd zijn over de mogelijkheden.’

helen b samenwerking met ryhove